Henna PDF Print E-mail

In de lente – en zomerperiode kan je terecht voor een hennatatoo.
Je kan een tekening uitkiezen of zelf een ontwerp meebrengen.
Dit is wel op afspraak.
Er zijn ook hennatubes verkrijgbaar voor als je liever zelf creatief te werk gaat.
Zin in een leuk filmpje over henna? zie http://www.youtube.com/watch?v=UZlOAdNEI4I

Indien u een henna-artiest zoekt om op feestjes of evenementen uw gasten of klanten te verrassen of verwennen met een hennatattoo, dan kan u gerust contact met ons opnemen. Wij stonden reeds op festivals en evenementen zoals Mano Mundo, Gentse Feesten, Sfinks, Couleur Café en Ikea (winkel en personeelsfeest), familyday van ABVV op Tour&Taxis, Dag van het Park , Charity Day van VF Europe  (voor evenementenbureau Moens en Vandenbergen bvba), 't winkelend Noord (voor Kabuki Events), Final Local (Bornem), Ritmica (Mortsel), Eneco (bedrijfsfeest), Academie voor beeldende kunsten in Nijlen (evenementenbureau Fun-Events)

Wat is henna?
Traditioneel gebruik van de hennaplant
Cosmetische en medische toepassingen van henna
Enkele leuke voorbeelden (foto's).

Wat is henna?
Henna is een struikvormige plant die ongeveer 4 meter hoog kan worden. Deze plant komt voor in warme gebieden in Afrika, het Midden Oosten en India. De bladeren van deze plant worden gedroogd en tot hennapoeder gemalen. Om lichaamsbeschilderingen te doen wordt het poeder tot een pasta verwerkt.
De kunst van het beschilderen van de huid met henna wordt ‘mehndi’ genoemd en is naar schatting zo’n 5000 jaar oud.
Volgens de ene bron is de hennaplant van oorsprong afkomstig uit Egypte (dat trouwens samen met India en Soedan de grootste leverancier is) en is het een cadeau van de oude Egyptenaren aan India. Volgens een andere bron is het gebruik van henna als ceremoniële kunstvorm en als cosmetica ontstaan in India. Hoedanook, het gebruik van henna als lichaamsdecoratie was zelfs populair in koninklijke kringen; Indische koninginnen lieten zich met henna versieren en de mummies van farao’s werden teruggevonden met gekleurde nagels en haren.


Traditioneel gebruik van de hennaplant
Gedurende vijfduizend jaar is het gebruik van henna met magie en bijgeloof omgeven. Bij de rituelen en ceremonieën in India, Afrika en het Midden Oosten waarbij mehndi wordt gebruikt, wordt aan henna de eigenschap van voorspoedbrenger gegeven. Henna zou de kracht hebben om te beschermen tegen het kwade, geluk brengen en zowel materiële- als spirituele welvaart brengen.
In de woestijngebieden van Noord-Afrika wordt henna gebruikt bij allerhande passagerituelen. De pasgeboren baby die een naam gaat krijgen, de jongen die besneden wordt of het kind van 7 jaar dat voor het eerst mag deelnemen aan de vastentijd: telkens worden hun handen gedrenkt in henna.
In deze gebieden geven de rode handen van een kind aan dat hij/zij is overgegaan naar een nieuw en belangrijk hoofdstuk in zijn of haar leven .
In de woestijngebieden van het noorden en westen van India maakt mehndi (of hennabeschildering) een belangrijk deel uit van de huwelijksceremonie.
Men gelooft er dat een goede hennatekening gelijkstaat met een gebed aan de goden om eeuwigdurende liefde en een geslaagd huwelijk. Het is daarom dat er wordt gezegd dat, hoe dieper de kleur van de tekening des te langer de liefde tussen het koppel zal duren.
De eerste maand van het huwelijk mag de Indische bruid, die bij de schoonfamilie intrekt, niets met haar handen doen. Wassen, koken, baden,... ze wordt overal van ontlast door haar nieuwe familie. Dit heeft tot doel de huishoudelijke gebruiken van haar aangetrouwde familie te leren kennen en om de hennatekening zo lang mogelijk te bewaren.


In Marokko is het de gewoonte dat de bruid na zeven maanden de schoonfamilie bezoekt. Ze krijgt dan vele geschenken waaronder een hennabeschildering. Een jaar later krijgt ze weer eenzelfde behandeling waarbij in de palm van haar hand een symbool wordt beschilderd dat stabiliteit symboliseert en boze geesten afweert.
Zwangere Marokkaanse vrouwen laten symbolen met een bijpassend amulet op hun enkels aanbrengen. Dit is om moeder en kind bij de geboorte te beschermen. Als de baby geboren wordt en de navelstreng afgebonden, wordt het naveltje afgedekt met een laagje henna vermengd met water en bloem om schoonheid en welvaart te verzekeren.
Bij de Berbers, de oudste bevolkingsgroep van Marokko, wordt het haar van de bruid op haar trouwdag bedekt met hennapasta. De Berbers beschouwen de hennaplant als een ‘plant van vreugde’ en geloven dat een bruid die op haar trouwdag henna op het haar draagt een vreugdevolle echtgenote zal zijn.
Een Berbersoldaat die naar de oorlog gaat, krijgt als bescherming en herinnering aan de liefde van zijn vrouw een hennaafdruk in de palm van zijn hand.
Wanneer in deze streken een man sterft, wordt zijn hoofd besprenkeld met henna. De handen en voeten van een overleden vrouw worden beschilderd met henna om geluk in het hiernamaals te verzekeren. Ook de familie en vrienden van de overledenen dompelen hun handen in henna omdat dit hen zou helpen hun verdriet te verwerken en de dood van de geliefde te aanvaarden.
Zowel in Marokko als in India is mehndi hoofdzakelijk een aangelegenheid voor en door vrouwen. Noord-Afrikaanse weduwen mogen echter gedurende vier maanden na de dood van hun man geen henna meer gebruiken. In India mogen weduwen zelfs nooit meer met henna werken, gewoonweg omdat ze na het overlijden van hun man niet geacht worden ooit nog plezier te hebben.
Dit heeft tot gevolg dat Indische weduwen grotendeels van het sociale leven worden uitgesloten. Een nieuw bruidje zou zelfs niet mogen kijken naar of bekeken worden door een weduwe omdat dat ongeluk zou brengen.

 


Cosmetische en medische toepassingen van henna
In West-Europa is henna vooral gekend en geliefd omwille van zijn kleurend effect op het haar. Maar henna kleurt niet alleen het haar, het heeft ook een voedende en verzorgende functie, het voorkomt splitsen van haar, haaruitval en is ideaal tegen roos.
Maar raar maar waar, mehndi is eigenlijk ontstaan uit de nood aan ‘airconditioning’ in de woestijn. De hennaplant heeft namelijk verscheidene medische eigenschappen waaronder het vermogen om het menselijk lichaam af te koelen. Toen de Indische woestijnstammen de verkoelende eigenschap van henna ontdekten, dompelden zij hun handen in een papje van gemalen hennabladeren met water. Ze bemerkten dat zelfs als de modder er af werd gehaald, hun lichaam koel bleef zolang de kleur zichtbaar was. Sommige vrouwen werden het beu om met knalrode handpalmen rond te lopen en ze vonden uit dat één ronde plek in het midden van de handpalmen hetzelfde effect had. Daarna werder er kleinere stipjes rond gezet waarna men langzaam maar zeker evolueerde naar het creëren van echt artistieke designs.
In die tijd werd er meestal een dun zilver of houten instrumentje dat werd gebruikt voor het aanbrengen van zwart rond de ogen (kohl of eyeliner) aangewend om de henna op te brengen.
In de woestijngemeenschappen zijn dit soort stokjes nog steeds het materiaal om henna mee aan te brengen.
Het is slechts in de laatste tien jaar dat men in India het spuitzakje is gaan gebruiken en in Marokko het spuitje om henna op te brengen.

Behalve zijn verkoelende eigenschappen, kent henna ook nog andere medische toepassingen. Zo wordt henna gebruikt als bloedstollend middel voor open wonden en een papje van hennabladeren helpt brandwonden te verzachten. Ook bepaald vormen van exzeem (o.a. psoriasis) en huidschimmel kan men succesvol bestrijden met henna. Gezien de verzachtende eigenschappen van henna wordt het traditioneel op de handen aangebracht; hier bevinden zich veel zenuwuiteinden en op deze manier heeft het een relaxerende werking op het zenuwstelsel.
Een bepleistering met henna werkt antitranspirerend aangezien het de poriën dicht en door zijn antibacteriële werking zou het ook slechte adem verminderen. Verder zou henna inwendig werkzaam zijn tegen diarree en uitwendig tegen lepra, pokken, geelzucht en bepaalde vormen van kanker. Tenslotte is henna gemengd met azijn aangebracht op ‘t hoofd een gekende remedie tegen hoofdpijn. Gedaan met aspro’s!!!!